članci

Smart televizori iskustva Najbolji uređaji u 2019.

Smart televizori su zapravo tradicionalni televizori sa integrisanim odnosno dodatim Internetom i interaktivnim “Veb 2.0” funkcijama koji korisnicima omogućava da reprodukuju muziku i video snimke, pretražuju internet i pregledaju fotografije.

Smart Televizor ili ti pametni televizor  ne treba miješati sa Internet TV-om, IPTV-om ili Veb TV-om.

Internet TV se odnosi na prijem televizijskog sadržaja preko Interneta umesto tradicionalnih sistema (zemaljski, kablovski i satelitski) (iako se samim putem dobija Internet).

IPTV je jedan od Internet televizijskih standarda za televizijske emitere.

Veb TV je termin koji se koristi za programe kreirane od strane raznih kompanija i pojedinaca za emitovanje na programa na  internetu.

Operativni sistem smart televizora

U pametnim televizorima, operativni sistem je prethodno učitan ili dostupan preko set-top boks uređaja. Softverske aplikacije ili “aplikacije” mogu se prethodno učitati u uređaj, ili ažurirati ili instalirati na zahtev putem prodavnice aplikacija ili tržišta, na sličan način kao što su aplikacije integrisane u moderne pametne telefone. [

Tehnologija koja pokreće pametne televizore ugrađena je iu eksterne uređaje kao što su set-top boks uređaji i neki Blu-rai plejeri, igraće konzole, digitalni media plejeri, hotelski televizijski sistemi, pametni telefoni i drugi interaktivni uređaji povezani u mrežu koji koriste televizijski prikaz.

Najbolje navigacije za mobilne telefone

Ovi uređaji omogućavaju gledaocima da pronađu i reprodukuju video zapise, filmove, TV emisije, fotografije i druge sadržaje sa interneta, kablovske ili satelitske TV kanale ili sa lokalnog uređaja za skladištenje.

Danas gotovo svi proizvođači prave svoje modele pametnih televizora kako bi ostali konkurentni na tržištu. Pa tako imamo i kineske kompanije koje prave najjednostavnije pametne televizore, i poznatije koje prave veoma napredne, ali i skupe, kao što su LGSamsungSonyPhilips… Svaka od tih poznatijih kompanije ima ili svoj ili verziju već dostupnog naprednijeg operativnog sistema za pametne televizore.

Kako se TV povezuje na internet? – Smart televizori iskustva

Mogu se povezati ili direktno Ethernet kablom (mrežni kabal) ili preko WiFi mreže.

Na tržištu ćete uglavnom pronaći sa WiFi opcijom ali i ovde imate dve mogućnosti: ugrađen i mogućnost ugradnje. Ako ima ugrađen onda ste spremni za povezivanje, a ako ima mogućnost ugradnje onda morate kupiti posebno WiFi USB priključak.

Preporuke za kraj – Pristupačni Smart televizori

Pametni televizori su postali popularni i pristupačni kod nas i cijena će im biti sve manja.

Preporučujemo i da kupite neki koji ima ugrađen WiFi kako ne biste morali da mislite na povezivanje (naravno ukoliko imate WiFi u kući). Takođe gledajte da ima neki poznatiji OS, kao što su Tizen, WebOS 3.0, Android itd. jer ćete imati dobru podršku, redovna ažuriranja i veći izbor aplikacija.

 

Moj Mob Facebook