Redmi Go

Redmi Go telefon će u Evropi imati cijenu od 80 evra

Xiaomi je i službeno predstavio svoj prvi Android Go telefon. Riječ je o modelu naziva Redmi Go koji će tokom februara stići i na evropsko tržište.

S obzirom da je riječ o uređaju s Androidom Go (8.1 Oreo) njegove specifikacije nisu previše snažne te tim uređaj nije namijenjen korisnicima koji bi ga koristili kao svojevrsnu mobilnu konzolu za igranje. Redmi Go ima LCD ekran dijagonale 5“ i rezolucije 1.280 x 720 piksela. Kako se iznad i ispod ekrana nalaze veće ivice nije bilo potrebe za urezanim ili probušenim ekranima pa ovaj uređaj ima standardni, ravni ekran omjera stranica 16:9.

Telefon se temelji na Snapdragonu 425 čije četiri Cortex-A53 jezgre rade na brzini od 1,4 GHz. U skladu s kategorijom kojoj pripada Xiaomi je ugradio 1 GB RAM-a te zavisno od modela 8 GB ili 16 GB interne memorije. Korisnici kojima će u nekom trenutku zatrebati više skladišnog prostora isti će moći naknadno proširiti memorijskom karticom (microSD do 128 GB). Redmi Go ima ukupno dvije kamere, sa svake strane kućišta po jednu. Glavna kamera ima rezoluciju od 8 MP, a prednja rezoluciju od 5 MP. Glavna kamera je dobila i blic kako bi fotografije snimane u noćnim uslovima bile bolje kvalitete.

Redmi Go ima podršku za Dual-SIM, ali korisnik će morati odabrati želi li u uređaju koristiti dvije SIM kartice ili jednu uz memorijsku, jer sve troje nije moguće koristiti u isto vrijeme. Dodatno mjesto u kojeg se smješta memorijska kartica služi i za smještaj dodatne SIM kartice. Kapacitet baterije je 3.000 mAh što bi trebalo biti više nego dovoljno za cjelodnevni rad uređaja.

Kupci će moći birati između dvije boje kućišta – crne i plave. Dimenzije uređaja su 140,4 x 70,1 x 8,35 milimetara, a težina 137 grama. U Europu redmi Go stiže tokom februara po cijeni od 80 eura.